تاریخچه عید نوروز و سال نو چیست؟

عید نوروز چه روزی است؟ و تاریخچه این عید ملی

جشن نوروز با تحویل سال یا لحظه برابری اعتدال بهاری آغاز می‌شود؛ لحظه‌ای که خورشید در سیر ظاهری خود در ابتدای برج حمل از استوای زمین گذشته و به شمال آسمان میل می‌کند. در گاهشماری هجری خورشیدی، لحظه تحویل سال، تعیین کننده نخستین روز (هرمز روز یا اورمزد روز) از ماه فروردین است. طبق نظر تاریخ شناسان عید نوروز از زمان کوروش بزرگ یعنی حدود ۵۳۸ سال قبل از میلاد مسیح همگانی و به عنوان عید ملی شناخته شده است. جشن نوروز نه تنها در ایران و افغانستان بلکه در اکثر کشور‌های آسیای میانه همچون تاجیکستان، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، ترکیه و … برگزار می‌شود.

آداب و روسوم مردم ایران برای عید نوروز

مردم ایران برای عید نوروز آداب و رسوم خاصی دارند که مهم‌ترین آن چیدن سفره هفت سین و جمع شدن اعضای خانواده با لباس‌هایی نو در لحظه تحویل سال به دور سفره هفت سین است. با خوانده شدن دعای تحویل سال اعضای خانواده سال جدید را به هم تبریک می‌گویند و بزرگتر‌های خانواده به کوچکتر‌ها عیدی می‌دهند؛ لحظه تحویل سال مادر اسپند دود می‌کند، یکی از بچه‌ها شمع روشن می‌کند، پدر قرآن می‌خواند و …که البته پشت هر کدام از این‌ها فلسفه ای وجود دارد.

مادر اسپند دود می‌کند برای دوری از زخم چشم حسود. با روشن کردن شمع بر روشنایی خانه و زندگی تاکید می‌شود و از افراد بزرگ خانواده می‌خواهند تا در سال نو، خانه آن‌ها را با شمع وجود پدر و مادر نورانی کنند؛ قرآن خوانده می‌شود تا در آغاز سال نو دل‌ها به سوی خداوند بزرگ سوق داده شود و از صاحب قرآن خواسته شود که در این سال جدید نیز یار و مددکار اهل خانه باشد. حضور ثابت و گسترده قرآن نه تنها در سفر عید بلکه در تمام آداب اجتماعی نوروز نشان از توجه مردم ایران زمین به قرآن دارد و قرائت قرآن و بوسیدن آن در ساعات تحویل سال از جمله آداب تحویل سال است.

دلیل گذاشتن سفره هفت سین

بر روی سفره هفت سین سکه که نشان از خیر و برکت و رفاه و آب نشان از روشنایی و گشایش کار و ماهی قرمز نشان از شگون دارد، گذاشته می‌شود. آیینه را هم که نشان از رفع کدورت و یکرنگی دارد در بالای سفره قرار می‌دهند.

منبع:yjc.ir

☀️ متفرقه
اشتراک در
اطلاع از
0 نظر
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها